Автор: Стефан Антонов, Гласове Следвайте ни в ТелеграмДа поставиш партийния си интерес

...
Автор: Стефан Антонов, Гласове Следвайте ни в ТелеграмДа поставиш партийния си интерес
Коментари Харесай

Делото срещу Nexo заприлича на уреден мач срещу България. ПП последователно саботира защитата ни

Автор: Стефан Антонов, " Гласове "  Следвайте ни в Телеграм

Да поставиш партийния си интерес над националния, и за него да изложиш на риск милиарди от парите на данъкоплатците, е най-точното определение за държанието на Асен Василев постоянно, когато в ролята си на министър на финансите е отговарял за отбраната на България по капиталовите арбитражни каузи, които се водят против страната ни. Точно по тях ни грозят загуби за милиарди, защото сега висят каузи за съвсем 10 милиарда лв.. Дирекция „ Съдебна отбрана “, която е администрацията, организираща отбраната, досега е постигнала спечелването на 14 от 15 каузи и е икономисала на обществото сума надхвърляща пет милиарда лв.. Тя обаче е обект на офанзиви, първо от лобито на няколко адвокатски адвокатски фирми в България с нулев опит в сходни каузи, само че които си имат вяра че могат да ги печелят. Техните старания съответстват с дейностите на Асен Василев. 

Рискът е най-после родните юристи да получат едни възнаграждения от страната, само че да изгубят делата. Ползата за Асен Василев и „ Продължаваме промяната “ е, че рискуваните огромни загуби биха провокирали грамаден публичен скандал, а те с новата си партия единствено ще седят и ще вършат точки, обвинявайки за всичко Бойко Борисов и Делян Пеевски. Всички без едно от делата са заведени за дейности и събития, случили се през предишното десетилетие. Единствено изключение е искът на Nexo, за който отново Министерство на финансите под управлението на Асен Василев провежда процедура за избор на юристи, игнорирайки процедура за подписване на рамкови съглашения, извършена предходната пролет, когато на власт е служебното държавно управление на Гълъб Донев. Тя е с влезнал в действие административен акт, който има обвързваща мощ за министерството и е наложителна за осъществяване. Не е анулирана, единствено се пренебрегва.

Всяко друго пояснение за ставащото, въпреки и допустимо, към момента не е обществено споделено от Асен Василев. 

Новината от тази седмица е, че след близо месец и половина „ Гласове “ се снабди с отговор на Министерство на финансите, възложен по Закона за достъп до социална информация. Той касае одит, осъществен в дирекция „ Съдебна отбрана “ през лятото на предходната година по заповед на Асен Василев. Одитът стартира откакто четири пъти Василев не съумява да закрие дирекцията, първите два с смяна в законодателството, а идващите два в нарушаване на законите. Четвъртата офанзива трябваше да трансформира дирекцията с смяна в Устройствения устав на финансовото министерство, само че този път се търсеше и фиктивен мотив. Нещо, което да послужи като опрощение и мотив в очите на обществото. 
Заради бързането още веднъж присъдата изпревари подготовката на обвиняването. Първо, на съвещание на бюджетната комисия в Народното събрание, на 6 юли предходната година Асен Василев аргументира закриването на дирекцията, казвайки „ има много каузи, по които има съглашения, които са коствали много суми на страната “.

След него, на пленарното съвещание седмица по-късно правосъдният министър Атанас Славов, отново от „ Продължаваме промяната “ съобщи: „ Има установени проблеми, постанова се институционално деяние и ние ще предложим това институционално деяние, отчитайки и традицията, която имаме към този момент в отбрана на ползите на българската страна “. 
Тук е първата сигнална лампа. Във всеки отговор до медиите към оня миг, а такива са изпратени до „ Гласове “, „ Капитал “, „ Сега “ и може би още медии, Министерство на финансите оповестява, че България е печелила делата си (единствената загуба идва по-късно). Излиза, че или министерството лъже медиите, или Василев лъже депутатите. Самото изявление на Асен Василев се случва ден преди да подреди одита в дирекция „ Съдебна отбрана “ - на 7 юли. Твърдението на Атанас Славов пък идва в третия работен ден след началото на одита, което значи, че той също не разполага с съответни изводи. 

Втората сигнална лампа -  в отговора, който „ Гласове получи “ след конкретизиране на първичното си питане по Закона за достъп до социална информация се споделя: в отчета по одитен ангажимент за консултиране № ОА-2317/К не се съдържат  констатации за осъществени нарушавания в работата на дирекцията. В тази връзка в отчета до министъра на финансите е изразено одиторско мнение, което по смисъла на член 8, алинея 1 от ЗВОПС няма темперамент на рекомендация за предприемане на дейности.

Интересно е, когато Асен Василев и Атанас Славов са подготвяли мощните си и тежки послания, на каква обосновка са ги базирали. Защото сигурно не почиват върху заключението на институционалната инспекция по материята. Тя сочи, че проблеми в дирекцията няма. Виж, в случай че министрите си вършат каквото желаят, тъй като министерствата са им бащиния, всичко придобива логичност. 

Както в първата част на това следствие преди две седмици съобщихме, в одита взе участие като външен съветник юрист Димитър Гочев, някогашен народен представител на „ Продължаваме промяната “ и нещатен парламентарен помощник на депутати от „ Продължаваме промяната “.

Одитният екип изисква всички арбитражни решения по завършилите каузи, освен за интервала, който одитът обгръща, а по всички каузи, завършили досега на осъществяването му. Изискването на тази информация предхожда приключване в медии на селективно подбрани и извадени от подтекст цитати от конфиденциално арбитражно решение по дело, водено от Министерството на финансите. 

Възможно е и да следим изцяло инцидентно съвпадане – по-ранни течове на документи, касаещи арбитражи, не е имало.  Има обаче нещо по-важно. Министърът на финансите не прави грам изпитание да опровергае погрешните изказвания, които медиите формулират като постистини върху изтеклите цитати. Продължава да се хвърля тиня върху дирекция „ Съдебна отбрана “ и да се основават внушения, че България губи а не печели от работата, която администрацията прави. 

Скривайки констатациите на одита зад гриф „ за служебно прилагане “, Асен Василев направи документа недосегаем за необятната аудитория, само че си разреши да спекулира с качеството и добросъвестността на работещите в дирекцията. В отговор до народен представител от „ Възраждане “ на първи септември 2023 година Василев споделя: „ Установи се, че тази дирекцията работи без вътрешни правила, че един човек взема решение какви да бъдат критериите за състезанията за адвокатските адвокатски фирми, този човек ги организира и прави оценка адвокатските адвокатски фирми, той самичък прави възлаганията и безусловно самичък взема решение дали и какви да бъдат заплащанията с пълномощие от 2015 година от тогавашния министър на финансите, което не е било подновявано от други министри “.

Това, което Асен Василев назовава пълномощие, най-вероятно в действителност е заповед по отношение на правила за сформиране и придвижване на счетоводните документи по отношение на организацията на държавната отбрана по арбитражни каузи. Какви да са заплащанията се взема решение на база на свършена работа и въз основа на подписани контракти. Проблемът обаче е огромен единствено, когато би трябвало да се разнася пред обществото. Когато става дума за лични дейности Асен Василев не бърза изключително и сформира нова заповед, отменяща тази от 2015 година, чак на 14 ноември предходната година. Това са два месеца и половина по-късно. И новата заповед съвсем с нищо не се отличава от предходната. Изключение са лицата, които са натоварени с съответни задания и фактът, че към този момент персонално минитърът утвърждава заплащанията към адвокатските адвокатски фирми, водещи нашата отбрана и специалистите, които те наемат. 
Относно вътрешните правила в самата дирекция, за чиято липса Василев алармира... Такива липсват и до през днешния ден, въпреки да са направени още предишното лято и да са му били на разположение за одобряване, или отменяне. Акт на министър Василев по този въпрос липсва. 

На ръчно ръководство

Елементът с заплащанията, които Василев би трябвало да утвърди, също е доста значим. Към август 2022 година страната е дължала на адвокатските адвокатски фирми които ни съставляват процесуално – почти 12 милиона евро, като част от това общо обвързване се образува и от фактури, издадени още през 2021 година. Висящите отговорности се изплащат при служебния министър на финансите Росица Велкова. 

Впоследствие се натрупаха нови фактури, от 2023 година, и предходната есен със публикация за „ Гласове “ заяви, че страната бави заплащания към юристите. Обясних историята и в утринния блок на Българско национално радио, и в края на деня Министерство на финансите разгласи, че тече развой по обзор на фактурите. Това се случи дни преди финалните пледоарии в едно от делата, което беше на стойност два милиарда лв.. Е, заплащания липсват и досега. Въпреки, че има нови правила одобрени със заповед на самия Асен Василев. И то от предишния ноември. 

През този финален интервал на неплащане към задграничните адвокатски адвокатски фирми, Министерство на финансите с присъединяване на консултанта юрист Димитър Гочев изготвя нови правила за избор на юристи, които да ни съставляват по делото, заведено от групата Nexo. 

Министерство на финансите провежда такава процедура, която занижава критериите за качество на юристите, които би трябвало да пазят България против Nexo. Именно след включването на Гочев в работата по правене на разпоредбите за избор на юристи, Министерство на финансите за първи път в историята изисква да се уточни месечен таван на разноските от кандидатстващите юристи. Досегашната процедура е да се желае почасово заплащане за всяка от категориите – сътрудници, младши сътрудници, ръководещи съдружници. Веднъж, когато тези цени се открият, се подписва рамково съглашение. Въз основа на подписано рамково съглашение се подписват контракти за съответните каузи. По всеки контракт за съответно дело се уговарят необвързващи предели, на база предстоящи размери работа като договорът може да се анексира и лимитите по него да се усилват. Но постоянно в аритметична градация – повече часове, повече пари. Няма несигурност при разпоредбите, а единствено в размера на работа. За интерес от съответен надзор върху делото против Nexo приказва, че за първи път в

историята и в несъгласие с практиката на всички финансови министри преди този момент, юристи се избират за едно съответно дело (срещу Nexo), вместо да има рамково съглашение с няколко адвокатски фирми в избран интервал от време, и каквито проблеми възнкнат през този интервал, някоя от тях да се заеме с съответен контракт за възлагане от страната. Такава е 20-годишната сполучлива процедура преди Асен Василев и Димитър Гочев и тя оказва помощ на страната по-бързо да провежда своята отбрана във значимата фаза по желание на арбитри, преди самият арбитражен съд да се конституира.

Внезапното слагане на таван на разноските значи или работата да не се прави изчерпателно и до край, или да се претупва, или да се разпорежда на по-младши сътрудници без нужния опит. Все сюжети, намаляващи увереността на страната в позитивна развръзка по делото. По време на пазарните съвещания, преди да се сформират тези правила, консултантът на Министерство на финансите Димитър Гочев взе участие в диалози със заинтригуваните адвокатски фирми. Без да е консултант на министъра. Без да има подписан трудов контракт с министерството. Новите правила не реализират главната цел, с която бяха промотирани – да обезпечат същата или по-висока убеденост, че качеството на държавната отбрана ще остане толкоз високо и дейно, както в предишното. Затова пък аргументът, че се реализира повече бистрота, наподобява повече на неизказани опасения, че се случва спекулация, в която новата власт няма дял и пробва да си обезпечи подобен.

Основателни подозрения

При състояние, че в работата на дирекция „ Съдебна отбрана “ не е имало нередности, съгласно одита. При състояние, че Асен Василев не утвърждава вътрешни правила за работа на дирекцията. При състояние, че Асен Василев утвърждава нови правила за водене на счетоводните документи, които овластяват министъра (в прочут интервал него самия) да утвърждава разноските – кому е бил необходим юрист Димитър Гочев след привършване на одита. Защо се е наложило той да взе участие в диалозите със заинтригуваните адвокатски фирми, като че ли Министерство на финансите си няма лична администрация. Натрапва се извод, че Гочев е работил като очи и уши на Асен Василев. Според наличната информация в интернет не е известно той да има опит с арбитражите, а в данъчната сфера. Защо обаче юрист Гочев не е назначен за консултант на министъра в неговия политически кабинет и за дейностите му Василев да носи директна политическа отговорност? 

Отговор на тези въпроси може да даде само подтекстът. Три години, четири опита дирекция „ Съдебна отбрана “ да се закрие – все от правосъдни и финансови министри на „ Продължаваме промяната “. Спиране на заплащанията към старите юристи. Организиране на нова процедура за юристи по занижени критерии за най-голямото дело в историята. Дело, водено от компания, чиито чиновници бяха измежду най-големите донори на съдружния сътрудник „ Да България “. 
Ако има нещо, което най-силно провокира подозрения за корупция в дейностите на „ Продължаваме промяната “ и техните министри, това е тригодишният им поход против високоефективната организация на държавна отбрана в арбитражните каузи за милиарди. 

Рискът е за страната, възможните й загуби са политически актив за Политическа партия, а най-сигурни биха били облагите за юристите на смяната.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР